Het vertrouwen in de kracht van sociale netwerken.

Namens MEEK2 faciliteer ik vandaag dag 3 van de Sociale Netwerk Versterking training. Deze dag staat in het teken van het voorbereiden en faciliteren van een Meedenkbijeenkomst (MDB).

Doel van de procesbegeleider; het proces begeleiden en vooral uit de inhoud van besluitvorming blijven. Privétijd voor cliënt met diens netwerk is een cruciaal onderdeel van de MDB waarin besluiten worden genomen en duurzame plannen gesmeed.

Een actieve trainingsochtend waarin de deelnemers de voorbereidende gesprekken en interventies geoefend hebben om vanmiddag in de ‘grand-finale-oefening’ een MDB te simuleren. Alle deelnemers krijgen een rol en nu is het tijd om dit voor te bereiden. Over een half uurtje starten we met de oefening.

Hmm.. Welke rol pak ik als trainer dit half uur? Waar hebben deze actieve deelnemers nu behoefte aan? Zij hebben voldoende handvatten om hun inhoud met elkaar vorm te geven. Check.

Ineens zie ik een parallel in mijn rol van procesbegeleider van deze trainingsmiddag met de rol van procesbegeleider tijdens een MDB. “Als ik nodig ben; hier op het briefje mijn mobiel nummer. Ik ben binnen half uurtje zeker terug.” Dan loop ik even later met een dubbel gevoel in de supermarkt om de hoek. Doe ik hier wel goed aan? Kan ik hen wel alleen laten? Ik geef nu training en loop hier…kan dit wel? En een binnenpretje: Grappig, dit gevoel herken ik ook nog van mijn eerste SNV-trajecten toen ik in de rol van procesbegeleider netwerken tijdens meedenkbijeenkomsten privétijd gaf. Veel deelnemers in deze trainingen herkennen dit.

Wanneer ik terug op de trainingslocatie aankom heerst er een rust en zit iedereen al in de startblokken. De laatste puntjes worden door de procesbegeleiders van het MDB afgestemd met elkaar. Ik verras de groep met een ijskoude welkome break (IJsje) in de te warme ruimte waar duidelijk actief gewerkt is. Daarna starten ze met een fantastische simulatie van een waar MDB, inclusief de essentiële privétijd!  

Zoals we vertrouwen moeten hebben in de kracht van (gezins)systemen en netwerken, heb ik vertrouwen in de kracht en samenwerking van deze top-professionals vandaag in de training. Lekker zeg om van de leerstof zelf ook steeds te blijven leren en proberen! Dit is ervaringsgericht leren met elkaar op diverse lagen.